Rozhlédnutí 2011/12/4

Sv. Mikuláš z Myry

Vítejte u dalšího rozhlédnutí. Je druhá neděle adventní. Během týdne nejprve oslavíme památku sv. Mikuláše (6.) a sv. Ambrože (7.), abychom následně ve středu slavili jeho největší svátek – slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie (8.) Za zmínku stojí nepochybně i památky svatých mučednic Valerie a Leokádie (9.) a Eulálie (10.)

Z pozitivních událostí minulého týdne bych vyzdvihl fakt, že se podařilo zorganizovat brněnskou verzi pro-life pochodu Odvahu k životu. Nejspíše tomu tak nebylo naposled. Naopak velmi smutnou událostí je vystoupení primase Anglie a Valesu, který navzdory katolické morálce a jasnému stanovisku Svatého stolce podpořil registrované partnerství homosexuálů.

Stalo se doma

Generální sekretář ČBK odpověděl na tzv. svatováclavskou výzvu…

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek zpochybnil kněžství a profesuru Mons. Tomáše Halíka a ten zase na oplátku zpochybnil Hájkovo duševní zdraví. Církev v reakci na to potvrdila Halíkovo svěcení, ovšem věci příliš nepomohlo, že to doložila fotokopií něčeho, co evidentně žádným řádným dokladem není. Komedie tak může vesele pokračovat.

Skončil třetí ročník ankety Zlatý brk. Výsledky čtenářské i redakční části by měly být zveřejněny nejpozději v úterý.

Poprvé proběhla brněnská varianta pro-life pochodu Odvahu k životu. Zúčastnilo se jí asi 25 lidí.

Stalo se ve světě

Kardinál Tauran, prefekt Papežské rady pro mezináboženský dialog, varoval před možností, že by se bazilika Božího hrobu pod palestinskou samosprávou mohla stát mešitou, pokud se Jeruzalému nedostane ochrany mezinárodního statusu. Více ZDE.

Úřad pro lidská práva DoC odmítl obvinění, že oddělené ubytování mužů a žen na katolických univerzitách je diskriminací a porušováním lidských práv. Podrobnosti anglicky ZDE.

Jeden z indických států se inspiroval zločinnou čínskou „politikou jednoho dítěte“ a chce zavést „politiku dvou dětí“. Podrobnosti ZDE.

Primas Anglie a Valesu navzdory katolické morálce a jasnému stanovisku Svatého stolce podpořil registrované partnerství homosexuálů. Více ZDE.

I podle belgického odvolacího soudu byla policejní razie na bruselském arcibiskupství a v hrobech arcibiskupů nelegální. Podrobnosti ZDE.

Kalendárium a akčník

Podrobnější informace ke kalendáriu lze získat kliknutím na jednotlivá data. Podrobnější a dlouhodobější přehled o akcích lze nalézt ZDE.

Byla spuštěna petice českých lékárníků proti nově schválenému volnému prodeji potratových pilulek. Více ZDE.

4. prosinec, neděle – je 2. neděle adventní. Na tento den připadá památka sv. Barbory (+ poč. 4. století), mučednice. Tradiční kalendáře dále připomínají památku sv. Petra Chrysologa (+ 451), biskupa a učitele Církve, zatímco nový kalendář sv. Jana z Damašku (+ okolo pol. 8. století), mnicha a učitele Církve.

5. prosinec, pondělí – Církev si Připomíná památku sv. Sába z Mar Saby (439-532). V noci z 5. na 6. prosince je v naší zemi zvykem dávat dětem mikulášskou nadílku. Roráty FSSPX, kaple sv. Anežky České v Praze-Michli (Na Záhonech 10), začátek v 5:00. Zdroj.

6. prosinec, úterý – Církev si připomíná památku sv. Mikuláše z Myry (3. století – 4. století) , biskupa.

7. prosinec, středa – Církev si připomíná památku sv. Ambrože (+ 397), biskupa a učitele Církve. V Praze proběhne pravidelný pro-life pochod Odvahu k životu.

8. prosinec, čtvrtek – Církev slaví slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie.

9. prosinec, pátek – Církev si připomíná památku svatých mučednic Valerie z Limoges a Leokádie z Toleda a rovněž památku sv. Petra Fouriera (1565-1640), kněze a teologa. Před 480 lety došlo k prvnímu zjevení Panny Marie Guadalupské a před 20 lety bylo založeno Radio Maryja.

10. prosinec, sobota – Církev si připomíná památku sv. Eulálie z Méridy, mučednice.

11. prosinec, neděle – je třetí neděle adventní. V Českých Budějovicích v Metropolu proběhne prosincová mše FSSPX.

Zajímavé články a odkazy

Česky:

Petr Kosinka: Praxe katolické církve u anulace manželství (ChristNet.cz)

O rostoucím odpadlictví v Rakousku – soubor okomentovaných odkazů na tři články v Getsemanech, které ilustrují katastrofální situaci Církve v Rakousku.

Rozhovor s biskupem Bernardem Fellayem: Bratrstvo sv. Pia X. a Nauková preambule (Vendée.cz)

Anglicky:

John-Henry Westen: Vatican Cardinal Burke: ‘We’re well on the way’ to Christian persecution in the U.S. (LifeSiteNews.com)

Ignác Pospíšil

1 Responses to Rozhlédnutí 2011/12/4

  1. cinicius píše:

    Slovíčko otce Juchelky ke 2. neděli adventní:

    Slovíčko – 2. neděle adventní

Napsat komentář